Heb jij last van uitstelgedrag? Lees dit vooral NU als jij jouw droom telkens uitstelt.

En hoor jij jezelf vaak zeggen: “Als X gebeurt, dan ga ik…”? Dan heb jij ook, net als heel veel anderen last van uitstelgedrag. Maar geen nood, vandaag laat ik je zien wat je je kunt doen om het te veranderen.

Wacht niet tot X gebeurt, voordat je begint met het veranderen van je leefstijl, het veranderen van je gewoonten of gedrag of het beginnen aan een nieuw hoofdstuk in je leven. Wacht niet!

Veel mensen zitten in de wachtkamer. Een patroon om af te wachten op ‘iets’. Denk hier eens over na. “Zodra de kinderen uit huis zijn, dan ben ik vrij om te gaan en te staan waar ik wil. Dan kan ik voor mezelf beginnen. Dus ik wacht gewoon rustig af.”

Nee – het is tijd dat je begint met iedere dag jouw leven te leven.

Ik heb een vriendin, die ik coach in mijn Elite XP Coaching Programma. Die letterlijk afgelopen week tegen mij zei in de coaching call: “Ik wacht met mijn business online promoten, tot ik het geld heb.” En ik had zoiets van: “WAT?” En hopelijk vind jij dit net zo ironisch als ik dat vind. Want het is gewoon idioot om tegen jezelf te zeggen: “ik wacht tot ik me op een dag beter voel…of ik wacht tot de kinderen uit huis zijn…nee, ik wacht tot ik rijk ben…of ik wacht tot ik verhuisd ben…ik wacht tot ik het geld heb…of ik wacht tot hij of zij het goed vindt…of ik wacht tot morgen…”

Wacht niet “TOT”. Want dan kun je echt wachten tot je een ons weegt. Vandaag is het begin van een nieuw hoofdstuk van je leven. En dat begint met een nieuwe manier van denken. Een nieuwe manier van kijken naar de wereld. Patronen doorbreken en nieuwe gewoonten aanleren.

Je hoeft niet te wachten. Niet te wachten tot andere mensen jou begrijpen. En je hoeft al helemaal niet te wachten op goedkeuring van een ander. Realiseer je en accepteer dat jij de enige bent die jezelf tegenhoudt. En hier begint het dan ook.

Om de touwtjes van jouw dromen en leven weer in handen te nemen, zal je moeten zeggen: “Ik ben verantwoordelijk, het is mijn keuze, hier gaan we. Vandaag ga ik beginnen om gezonder te eten. Ik begin vandaag met sporten. Vandaag begin ik met mijn tijd beter in te delen. Ik ga vandaag werken om mezelf online meer zichtbaar te maken. Vandaag ga ik leren hoe ik mijn business moet runnen. Ik ga vandaag meer waarde hechten aan mijn welzijn. Vandaag ga ik meer aan de slag met mijn creativiteit. Ik besluit vandaag om gelukkig te zijn en innerlijke vreugde voelen.” De keuze is altijd aan jou, snap je wat ik bedoel?

Op een gegeven moment zal je gewoon moeten zeggen tegen jezelf “ik wacht niet langer”. Want sommige van jullie wachten tot je wat geld verdient, je gecertificeerd in iets bent of die kans van je leven aangeboden krijgt. Mijn wens voor jou zou zijn om eens innerlijk te onderzoeken en te vragen waar je nu op aan het wachten bent? Wat is het waar je van zegt: “op een dag dan zal ik dat doen”?

Luister, hoe langer je iets uitstelt, hoe onrustiger je je van binnen voelt en meer hekel je er aan krijgt. Hoe langer je wacht op dingen, waarvan je weet dat je dat moet zijn, doen, creëren of in de richting moet gaan van, des te meer het opstapelt en des te moeilijker het wordt.

In je hoofd ben je aan het pingpongen en gaat het van: “Ik wil dit, ik weet dat dit belangrijk voor mij is, maar ik handel er niet naar.” En dat veroorzaakt wantrouwen in jezelf.

Weet je waarom zoveel mensen blijven hangen in uitstelgedrag, het oude hoofdstuk of ontmoediging in plaats van de touwtjes weer zelf in handen te nemen? Omdat ze niet op zichzelf vertrouwen. En dat is heus niet omdat ze een vreselijk mens zijn. Maar het komt voor een groot deel omdat ze wachten. En op de achtergrond draait een programma in hun hoofd en lichaam, dat gaat van: “ Ik weet dat ik die dingen moet doen. Ze zijn goed voor mij, maar ik voel me vandaag niet zo goed. Dus in plaats van het te doen, ga ik wel over mijn social media zitten scrollen of Netflixen.” Of “ik weet dat die coaching voor mij de manier is om mijn business te laten groeien, maar ik ga wachten tot ik eerst wat geld verdien.” Of…“ik weet dat aardig zijn goed is, maar ik hoef vandaag niet aardig tegen haar te zijn, want zij is onaardig tegen mij en ik wacht tot zij verandert.” Dit is niet congruent zijn aan wie jij bent.

Ik weet uit eigen ervaring dat het lastig kan zijn om de touwtjes weer terug in handen te nemen, op jezelf te vertrouwen en vandaag te zeggen dat je de dingen gaat doen die goed voor je zijn.

Toen ik op het dieptepunt zat, had ik dit probleem ook. We hebben allemaal uitstelgedrag. Ik weet dat jij ook dit probleem hebt. Zelfs die perfecte succesvolle persoon waar jij naar opkijkt heeft dit probleem gehad. Dus, wacht niet. Wacht niet tot het perfecte moment, want die gaat NOOIT komen, als jij nu zelf niet actie onderneemt.

Waar wacht je op?

Ik wil je uitnodigen om een vel papier of een notitieblok te pakken, schrijf het hieronder in de comments of wat dan ook, iets om jouw “ik-wacht-niet” lijst op te schrijven. Stel het gesprek niet uit om met je partner het gesprek aan te gaan, ook al komt er misschien ruzie van. Wacht niet met het creëren van jouw online training, tot een volgende crisis. Wacht niet met het verhuizen naar jouw droomhuis aan zee, tot je rijk bent. Stel die wereldreis niet uit tot je gepensioneerd bent en alle tijd van de wereld hebt. Wacht niet. Zorg dat jij jouw “ik-wacht-niet” lijst hebt, want het is onbetaalbaar.

Het kunnen al hele simpele en eenvoudige dingen zijn, zoals eenvoudige dromen en verlangens. Op mijn uitstelgedrag lijst stond een paar maanden geleden “wacht niet om ONPR Academy te lanceren.” En nu staat de website live. Wacht niet met je gezondheid, omdat je druk bent. Maak korte metten met je uitstelgedrag en wacht daar niet op.

Jouw nieuwe hoofdstuk begint vandaag!

Laatste berichten

Laat een bericht achter