10 tips om paniekondernemen te voorkomen

Ondernemen doe je met je hoofd en je hart. Wat als deze twee niet samen werken zoals jij wilt? Als je meer inkomen wilt verdienen, maar je klanten blijven weg. Of je hebt te maken met potentiële klanten, die zeggen dat het heel interessant klinkt wat je aanbiedt, maar nu geen geld hebben? Of je hebt een fantastische gratis weggever gemaakt en niemand download het? Dan kunnen de twijfels behoorlijk toeslaan. Herkenbaar? Voor de meeste onder ons wel en je gaat dan vanuit angst, twijfels en paniek je business runnen. Hoe kan je dan paniekondernemen voorkomen?

Ook ik heb heus regelmatig twijfels gehad. Door mijn marketingachtergrond, ben ik gewend om naar de statistieken te kijken om het gedrag van mijn website bezoekers te analyseren. Ik zie dan bijvoorbeeld dat mijn pagina’s goed bezocht worden. Maar er gebeurt verder helemaal niks. Het blijft angstvallig stil en krijg geen melding dat iemand is toegevoegd op mijn mailinglijst.

De angst kan dan behoorlijk toeslaan en ook ik kan dan gaan twijfelen aan alles wat ik doe of dat wel goed genoeg is. 
Toch is het belangrijk om je hoofd en hart erbij te houden, zodat je de juiste dingen doet. 

Om te voorkomen dat je uit paniek en angst je business gaat runnen, heb ik de komende weken tips voor je, die mij ook iedere keer helpen als ik voel dat mijn twijfels gaan toeslaan. Hier de 10 tips op een rij om paniekondernemen te voorkomen:

 1. Laat even los;
 2. Welke kleur heeft jouw bril;
 3. Als jij leegloopt, dan loopt je bedrijf ook leeg;
 4. Schoenmaker blijf bij je leest;
 5. Zo schakel je concurrentie uit;
 6. Dit is waarom je business niet groeit;
 7. In 7 stappen innoveren;
 8. Welke pet zet jij vandaag op;
 9. Voel je potentie en ontwikkel je skills;
 10. Helderheid krijgen over de richting die je op wilt gaan.

Vandaag deel ik in dit blog tip 1 (van 10) met je. En dat is:

Laat even los

Vaak denk je dat ondernemen en de termen ‘hard werken’, ‘doorzetten’ en ‘controle houden’ hand in hand samen gaan. Maar is dat wel waar? Ondernemen is namelijk ook loslaten. En zeker als niets lijkt te werken. Maar handel niet te snel.

Stel jezelf eerst de vraag ‘wat heb ik nodig om…’ en vul dan op de puntjes in wat er naar jouw idee niet goed loopt. Bijvoorbeeld: ‘wat heb ik nodig om mijn eBook te laten downloaden door bezoekers op mijn website.’ 

Neem dan even afstand, heb vertrouwen dat je alle kennis en vaardigheden in je hebt. Maar ook het vertrouwen dat het Universum je altijd en overal in steunt. Doe dus even helemaal niets! Ga liever even iets doen wat helemaal niks met je business te maken heeft. Laat het even voor wat het is. Je zal zien dat er ineens iets op je pad komt. Of je krijgt een geniale ingeving of je bedenkt ineens de oplossing.

Om het ‘piekeren’ los te laten, ga ik bijvoorbeeld iets leuks doen met onze dochter Yinthe. Of ik ga tuinieren of haken. Of gewoon het hele huis een goede schoonmaak geven. En dat laatste heeft ook invloed op jouw mentale huis. Je creëert er letterlijk ruimte mee in je hoofd

Als er weer ruimte is, dan kan je bij al je kennis wat verscholen ligt in je onderbewuste

Zo kreeg ik onlangs midden in de nacht een antwoord op mijn vraag. Ik werd wakker en zei “natuurlijk, dat is het, dat ik daar niet eerder aan heb gedacht”. Daarna ben ik weer in slaap gevallen. Het lijntje met je onderbewuste is tijdens onze slaap erg kort. Dus verbaas je niet als je het antwoord gewoon droomt. En ja, de andere ochtend wist ik nog steeds wat de oplossing was en ging vol energie aan de slag om het direct te implementeren.

Loslaten is dus met vertrouwen en vanuit je hart en hoofd ondernemen.

Tot zover de eerste tip hoe je paniekondernemen kan voorkomen. De volgende tip ‘Welke kleur heeft jouw bril‘ is een essentieel onderdeel als je wilt voorkomen dat je gaat ondernemen vanuit paniek.

Natuurlijk ben ik benieuwd wat je gaat doen om het los te laten en meer ruimte te creëren. Deel het met mij hieronder in de comments.

Alles in je leven komt je eenvoudig en in overvloed tegemoet! Be REMARKABLE!

 

Signoff Ingrid

Laatste berichten
Showing 2 comments
 • Yvonne van Dalen
  Beantwoorden

  De beste oplossing als je iets niet meer weet of ziet zitten. Ben benieuwd naar de andere 9 tips. Dit artikel was in ieder geval spot-on!

  • Ingrid van Lith
   Beantwoorden

   Hi Yvonne, bedankt voor je reactie en leuk om te horen dat dit artikel spot-on voor je was.
   Ps: ga nog even naar https://nl.gravatar.com/ om je persoonlijke foto te koppelen aan je e-mailadres, waarmee je de reactie hebt geplaatst. Dan zien we een persoon bij de reactie in plaats van een monster.

Laat een bericht achter