Hoe kan ik omgaan met negatieve mensen?

Wacht nog even. Misschien denk je dat je het antwoord weet op hoe je moet omgaan met negatieve mensen. Want het is tegenwoordig heel populair voor andere mensen om je te vertellen: “Je moet negatieve mensen uit je leven schrappen. Omring jezelf met alleen maar positieve mensen.”

Wat als die negatieve persoon jouw partner, broer, zus, collega op je werk is, waar je de dag in en dag uit naast moet zitten?

Wat doe je in het echte leven en niet in een fantasiewereld van een of andere coach, die denkt dat iedereen positief en perfect is?

Zowel jij als ik weten allebei dat er mensen zijn die kritisch zijn, die hard tegen je zullen zijn en die altijd wel iets – hoe klein ook – weten te vinden om slecht over je te praten. Of mensen die altijd maar klagen, over het weer of het nieuws of wat dan ook. Waarbij je al afkeer krijgt van de energie die ze uitstralen. Dat is echt.

Soms kun je je niet zomaar deze mensen lozen. En naar mijn mening is het advies om alles maar uit je leven te schrappen wat “slecht” is voor zwakkelingen.

Het is geweldig dat we leven in een wereld met zoveel mogelijkheden en gemak. Maar weet je wat? We moeten ook wel karakter ontwikkelen.

Leef je in

Veel mensen zijn in een negatieve stemming of hebben negatieve energie, maar je weet nooit precies waarom. Jij hebt ook weleens een slechte dag. Je bent een keer onaardig.

Ja, ik weet dat je geweldig bent, je leest dit en je houdt je echt bezig met persoonlijke ontwikkeling. Maar aan het eind van de dag ben je ook een mens die weleens onaardig is tegen anderen. Je hebt ook slechte dagen. Je wordt ook boos. Jij bent ook weleens ongeduldig. Of je schreeuwt ook weleens. Je bent af en toe ook een trut of een eikel, terwijl je dat niet had moeten zijn. Je weet het. Nou, andere mensen dus ook.

Dus als iemand negatief is, bedenk dan altijd dat er vandaag iets gebeurd kan zijn, dat daartoe heeft geleid. Misschien zijn ze met het verkeerde been uit bed gestapt, of die ochtend waren de kinderen gewoon vreselijk irritant, of die persoon heeft gisteravond niet goed geslapen.

Misschien is er iets gebeurd, met hun familie ofzo. Misschien dachten ze op weg naar hun werk gewoon aan iets vreselijks uit hun verleden. Misschien is de waarheid dat ze op dit moment zo duidelijk zijn over wie ze zijn en wat ze willen in het leven, dat ze het op andere mensen afreageren. Misschien hebben hun eigen mislukkingen, hun eigen worstelingen, hun eigen teleurstellingen hen geteisterd en heeft het tot een depressie of psychische stoornissen geleid.

Stap in je innerlijke kracht

De realiteit is dat we nooit iemands verhaal echt kennen en als je dat jezelf kunt leren, geloof ik echt dat je een beter mens wordt. Je wordt meelevender. Luistert beter. Je kunt het beter begrijpen, omdat je de intentie hebt om je in de ander in te leven.

Je hoeft die ander echt niet te veranderen. Zeg gewoon: “Hij/zij zit nu niet lekker in z’n/haar vel en ik hoop dat het ok met hem/haar gaat.”

Ik denk dat het echt een teken van innerlijke kracht is om met negatieve mensen om te gaan en toch te zeggen: “Ik wens je alle vreugde, goeds, gezondheid, kracht en liefde in je leven toe.” Om die hoop voor mensen te hebben, zelfs als ze er slecht aan toe zijn: dat is een beter mens zijn.

Hoe wil jij vanaf nu omgaan met negatieve mensen? Schrap je ze uit je leven of stap je in jouw innerlijke kracht? Laat het mij weten in de reacties hieronder.

Laatste berichten

Laat een bericht achter